Pálenie záhy je charakteristické nepríjemnými tlakmi zo žalúdka často spojenými s kyslým pocitom v ústach. Môže byť zapríčinené ťažko stráviteľným jedlom, zlými stravovacími návykmi, avšak môže byť prejavom aj vážnejšieho žalúdočného ochorenia.  

Pálenie záhy príznaky

Pálenie záhy vzniká ako dôsledok výstupu žalúdočných kyselín zo žalúdka do oblasti pažeráka, ktorý nie je uspôsobený na spracovanie týchto žalúdočných kyselín, čo následne vyvoláva v našom organizme nepríjemné pocity. Tento proces sa prejavuje tlakmi, či bolesťou za hrudnou kosťou prechádzajúcou do celej brušnej dutiny. 

Grganie, nevoľnosť a nadúvanie patria tiež medzi príznaky pálenia záhy. 

Mnohí pacienti opisujú pocit pálenia záhy ako pálenie v žalúdku, horúčavu za hrudnou kosťou, pocit kyslosti v hrudi, zvieravosť.

Pálenie záhy - liečba
Pálenie záhy – liečba

Pálenie záhy príčiny

Pálenie záhy býva najčastejšie zapríčinené zlým trávením, či nadmerným požívaním potravín nevhodných pre trávenie. 

Medzi potraviny, ktoré často vyvolávajú pálenie záhy možno zaradiť: korenené, mastné a kyslé jedlá, čokoládu, sladké pečivo, citrusové plody, paradajky, niektoré sušené potraviny, mentol, alkohol, nápoje s obsahom kofeínu a sýtené nápoje.

Medzi časté príčiny pálenia záhy patria aj nesprávne stravovacie návyky.  

Aj tehotensto patrí medzi príčiny pálenia záhy a často sa pálenie záhy v tehotenstve objavuje. Vtedy je spôsobené tlačením rastúceho bruška na tráviace orgány. 

Znamená pálenie záhy veľa kyseliny?

Vo všeobecnosti prevláda laický názor, že pálenie záhy je spôsobené nadmernou produkciou kyseliny.

Výskumy a najnovšie poznatky však poukazujú na to, že príčinou pálenia záhy môže byť naopak nedostatok kyselín v žalúdku. Pripravili sme o tejto téme článok. Prečítajte si ho.

Čo pomáha na pálenie záhy?

Odporúčame dodržiavať tieto zásady pre zdravie vášho žalúdka:

  • vyhraďte si na jedlo dostatok času, prežúvajte pomaly a dôkladne
  • prehĺtajte pomaly
  • konzumujte radšej malé porcie
  • počas dňa dodržiavajte pitný režim – hlavne čistá voda a nesladené nápoje (počas jedla nezapíjať, piť minimálne 30 minút pred jedlom alebo po jedle)
  • nejesť neskoro večer a neísť spať bezprostredne po jedle
  • myslite pozitívne, nadmerný stres je jednou z hlavných príčin vzniku žalúdočných problémov
  • aspoň 1x denne vypite 10 minút pred jedlom polievkovú lyžičku jablčného octu zmiešaného v pohári s vodou – najlepší ocot je nepasterizovaný a nefiltrovaný (živý ocot zo slovenských bio sadov nájdete aj v našom eshope)
  • z výživových doplnkov odporúčame hojivú živicu chioskú mastichu

Ak sa pálenie záhy objavuje len po konkrétnych jedlách, tie musíte jednoznačne vylúčiť z jedálnička. 

Odporúčame konzumovať menšie porcie jedla, aby sa žalúdok nepresýtil – ak sa najete len do poloplna, ľahšie a rýchlejšie sa jedlo strávi. 

V prípade, že zaznamenávate pálenie záhy pravidelnejšie – spravidla viac krát týždenne a nie len ako následok konzumácie konkrétnych nežiadúcich jedál, je vhodné sa pozrieť na tento problém komplexnejšie. 

Okrem spomínaného nedostatku žalúdočných kyselín môže byť dôvodom častého pálenia záhy aj infekcia helikobakter pylori, ktorá prebýva v žalúdku. Táto baktéria vyvoláva mnohé žalúdočné problémy, ktoré môžu vyústiť až do vzniku žalúdočných vredov, či rakoviny žalúdka. 

Pred tým, ako začnete s hľadaním dobrého lieku na pálenie záhy, zistite či netrpíte touto infekciou. Otestovať sa na prítomnosť helikobakter pylori môžete aj domácim testom na helikobaktera. 

Základnou odpoveďou na to, ako sa zbaviť pálenia záhy je upraviť svoj životný štýl a najmä stravovanie. 

Prvá pomoc pri pálení záhy

Pri akútnom pálení záhy ako prvú pomoc odporúčame užiť rozpustnú vlákninu – napr. psyllium. V tomto prípade ju však nezmiešavajte s vodou, ale užite priamo 1 čajovú lyžičku prášku a zapite ho 2dcl nechladenej čistej vody. Psyllium má schopnosť stiahnuť kyseliny z hrtana a uľaviť pri akútnom pálení záhy a refluxe. Kvalitné psyllium je súčasťou vlákninového komplexu Natura Biotika.

Komplex Natura Biotika odporúčame užívať nielen pri pálení záhy, ale aj ako každodenný doplnok vlákniny. Užívajte ho s pol-hodinovým odstupom od mastichy, či iných liekov.

Okrem zdravšieho stravovania, či uprednostňovania ľahších jedál odporúčame do jedálnička doplniť aj prírodné výživové doplnky na žalúdok a podporu trávenia.

Chioská masticha – prírodné riešenie pre zdravie vášho žalúdka

Medzi výživové doplnky podporujúce správne fungovanie žalúdka patrí chioská masticha. Masticha je liečivá živica zo stromu Pistacia Lentiscus, ktorý rastie v južnej časti gréckeho ostrova Chios. Už starovekí grécki lekári ju používali pri liečbe žalúdočných a črevných ochoreniach. Vďaka silným antibakteriálnym a protizápalovým účinkom sa masticha javí ako účinná prírodná pomoc pri rôznych ochoreniach tráviaceho traktu. Zákazníci hovoria o jej pozitívnych účinkoch mastichy pri zbavovaní sa pálenia záhy. 

Mastichu odporúčame konzumovať aj vtedy, ak vás pálenie záhy trápi len občas. Ideálne je však absolvovať dlhodobejšiu kúru, ktorá vám pomôže tieto problémy eliminovať na dlhé obdobie. 

Vhodným produktom na spomínané problémy je Masticha Active – okrem originálnej chioskej mastichy obsahuje aj dve špeciálne probiotické kultúry. Tieto látky spolu pôsobia synergicky, rýchlo pôsobia a pomáhajú dosahovať dlhodobé účinky. 

Masticha Active - 100 kapsúl
Masticha Active – spojenie chioskej mastichy a aktívnych kultúr

Vyskúšajte produkty s chioskou mastichou

  • Natura Biotika - aktívna vláknina

    Natura Biotika – aktívna vláknina

    Cholesterol a tlak, Imunita a zdravie, Tráviaci trakt

    Jedinečný vlákninový komplex zložený z piatich druhov aktívnej vlákniny - akáciová, smrekovcová, ibiš lekársky, brest červený a psyllium. Kúra na 14-dní.

    Original price was: 23,90 €.Current price is: 19,90 €.

    Pridať do košíkaPridané
    Doručíme do 2 dní

Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na webstránke predávajúceho sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch.Všetky informácie na webstránke predávajúceho majú informačný charakter a neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny odporúčame konzultovať so svojim lekárom.

Trápi vás iné ochorenie?

Zubná pasta s chioskou mastichou
Zubná starostlivosť

Ústna dutina

Možno aj vy ste na sebe postrehli, že máte rozdielny pocit z rozhovoru s človekom, ktorý sa stará o svoju ústnu dutinu, ako s človekom…

Pavol Bojda
18. februára 2021
Posilnenie imunity prírodnými prostriedkami
Imunita

Ako sa starať o zdravie

Pod pojmom imunita sa zjednodušene označuje schopnosť organizmu chrániť sa pred chorobami, vírusmi a baktériami, ktoré na nás "útočia" z…

Pavol Bojda
13. februára 2021
Ďalšie články