Návod na žutie mastichy
Mastichové kryštály sa spočiatku nemusia zdať vhodné na žutie, ale správnou technikou rozžutia sa z nich dá spraviť konzistencia vhodná na žutie, čím z nich vyťažíme maximum prospešných látok.
Spôsoby ako dosiahnuť správnu zmes na žutie sú dva, pred každým z nich však odporúčame napiť sa čistej vody, aby sa zvlhčila ústna dutina a podporila slinotvorba, čo napomôže k spájaniu surových mastichových kryštálov do „žuvačkovej“ konzistencie vhodnej na žutie.
1. Spôsob – postupné rozžutie mastichových kryštálov
Na začiatok je najlepšie vziať si tvrdší mastichový kryštál a rozžuť ho prednými zubami, kým sa nevytvorí vláčnejšia hmota. Keby mastichové kryštály žujeme hneď zadnými zubami, tak by hrozilo, že sa masticha rozleptá pomedzi zuby a nedosiahol by sa požadovaný efekt. Keď sú mastichové kryštály rozžuté na vláčnejšiu hmotu zmiešanú so slinami, tak možno mastichu žuť ako klasickú žuvačku.
2. Spôsob – nechať mastichové kryštály pozvoľna rozpustiť
Druhý spôsob dosiahnutia správnej „žuvačkovej“ zmesi sa zakladá na tom, že mastichové kryštály nebudeme v ústach postupne rozžúvať, ale necháme ich v ústach pozvoľne zmäknúť následkom pôsobenia slín a tepla úst. Po zvláčnení mastichových kryštálov ich možno žuť ako bežnú žuvačku.
Čo robiť v prípade, že je „žuvačková“ zmes príliš tuhá alebo mäkká?
V prípade, že je mastichová hmota v ústach príliš tuhá, tak sa odporúča pridať do úst ďalší mäkší kúsok mastichy, ktorý postupne zvláčni celkovú zmes v ústach, prípadne zmiešať tuhé mastichové kryštály v ústach s mastichovou žuvačkou, čo je ideálna možnosť pre ľudí, ktorí sa chystajú vyskúšať žutie mastichových kryštálov prvý krát. Ak máme opačný problém – mastichová zmes je príliš mäkká a lepí sa v ústach, tak sa odporúča pridať do úst tvrdší kúsok mastichy, ktorý napomôže k utvoreniu ideálnej „žuvačkovej“ zmesi.
Ak sú všetky mastichové kryštály príliš mäkké už v balení, tak by mali byť skladované v chladnejšom prostredí. Dokonca ich možno na pár hodín umiestniť aj do chladničky.
Čo s mastichou po dožutí?
Pre vyťaženie priaznivých účinkov z mastichy je nutné žuť ju aspoň 15-20 minút, avšak pokojne sa mastichové kryštály môžu žuť aj dlhšie. Po vyžutí možno mastichu pokojne vyhodiť, pretože všetky žiaduce látky už boli z mastichy získané a po prehltnutí by žalúdok nevedel stráviť mastichu v takejto podobe a neskôr by bola z tela aj tak vylúčená.