Kurkuma ako zázrak. Poznáte Zlaté kurkumové mlieko?
Je to skutočný elixír zdravia – jednoduchý, rýchly, zvládnuteľný aj bez kuchárskych zručností. Nájdite si čas pre seba, pohodlne sa usaďte do gauča a vychutnajte si lahodné zlaté kurkumové mlieko.
O kurkume
Ajurvéda je známa používaním voňavých a farebných korenín, ktoré nie len lahodne dochutia jedlo, ale sú tiež zdrojom energie a zdravia. Zlaté kurkumové mlieko je klasikou v indickej kuchyni už po stáročia. Zahreje tých, ktorým je zima, upraví trávenie a tiež upokojí a prehĺbi spánok.
Hlavnou zložkou tohto zlatého elixíru zdravia je kurkuma – nazývaná aj indický šafrán pre jej žiarivo žltú farbu (podobnú šafránu i keď s ním nemá nič spoločné). Pochádza z Ázie (stopy jej používania siahajú až 4000 rokov dozadu), patrí do čeľade ďumbierovitých a je teda príbutná zázvoru.
Kurkuma, presnejšie kurkuminoidy sú všeobecne známe pre svoje protizápalové a antioxidačné vlastnosti so širokou škálou výhod a využitia. Prečítajte si aj náš článok o kurkume, kde sa dozviete množstvo senzačných informácii.
Pridaním ďalších ingrediencii vznikne lahodný nápoj, ktorá poteší dušu aj telo.
Ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky plnotučného mlieka (môžete nahradiť aj rastlinným)
- 1 čl mletej kurkumy
- 1/4 čl mletého zázvoru
- 1 celá tyčinka škorice (alebo 1/4 čl mletej škorice)
- 1 pl ghee (prepustené maslo) alebo kokosový olej
- 1 pl sladidla podľa výberu (napr. javorový, ďatlový sirup, med)
- štipka mletého kardamónu alebo 2-3 strukov kardamónu
- štipka mletého čierneho korenia
Postup
- Mlieko zohrejeme na miernom plameni. Pridáme kurkumu, zázvor, škoricu, čierne korenie a kardamóm. Zmes povaríme 5 – 10 minút (nesmie vrieť). Potom odstavíme a necháme ešte niekoľko minút lúhovať.
- Kurkumové mlieko precedíme cez sitko do hrnčeka. Po miernom vychladnutí pridáme ghee a sladidlo. Pijeme teplé.
Náš tip: účinok zlatého kurkumového mlieka je efektívnejší v prípade, že pri jeho príprave použijete aj trochu čerstvého strúhaného zázvoru.
Na zdravie.
Zdroje: