Cestovateľské hnačky – rady pre dovolenkárov

28. júla 2017 Pavol Bojda Hnačka, zápcha, Liečba mastichou, Žalúdočné vredy, bolesti brucha

Cestovateľská hnačka je najčastejšie ochorenie postihujúce dovolenkárov počas leta. Môže postihnúť každého, kto cestuje – ide o zmenu štýlu stravy, ale aj o pôsobenie tepla.

Muž v bielom tričku a žena v modrej košeli stoja v letiskovej hale a držia si brucho s výrazom bolesti.

Niektoré krajiny sú však rizikovejšie ako iné – napríklad horúce exotické ako EgyptTunisIndia, či Turecko. Nástrahy v podobe bakteriálnych infekcií spôsobujúcich cestovateľoské hnačky číhajú najmä v potravinách a nápojoch, na ktoré náš organizmus nie je zvyknutý.


Príčiny žalúdočných ťažkostí počas dovolenky

Príčiny, prečo žalúdočné nevoľnosti postihujú práve dovolenkárov a nie domácich sú rôzne. Môžu k nim patriť: nedostatočná imunita organizmu voči cudziemu prostrediunedostatočná hygiena počas dovolenkystres z časového posunu, alebo únava.

Na čo si dať pozor počas dovolenky

V prípade, že máte citlivejší organizmus a ste viac náchylný na dovolenkovú žalúdočnú nevoľnosť, mali by ste si dávať pozor obzvlášť na tieto rizikové faktory:

  • miestna voda z kohútika – uprednostnite radšej balenú vodu z obchodu
  • exotické pouličné jedlá – zvoľte radšej stravu z reštaurácií a hotelov
  • surová, nedostatočne tepelne upravená strava – môže byť zdrojom nebezpečných baktérií vyvolávajúcich zápalové hnačky s horúčkami, preto dbajte na dostatočnú tepelnú úpravu jedál, ktoré konzumujete
  • spôsob uskladnenie potravín – najmä pri potravinách s obmedzenou dobou trvanlivosti
  • miestne lieky – radšej si pribaľte na dovolenku vlastné lieky
  • hygiena – dôkladná hygiena zahŕňa pravidelné umývanie rúk (obzvlášť pred jedlom), dentálna hygiena, používanie dezifikačných a antibakeriálnych hygienických doplnkov
  • rizikové potraviny sú najmä vajíčka, majonézy, zmrzlina a ľad
Dve ženy stoja pred grilovaným mäsom. Zle upravené mäso môže byť jednou z hlavných príčin hnačky na dovolenke.
Cestovanie a hnačky

Čo robiť v prípade, že ste dostali dovolenkovú hnačku

Cestovateľská hnačka u väčšiny ľudí zvyčajne nie je vážna – je len nepríjemná. Ak ste napriek všetkým opatreniam dostali dovolenkovú hnačku, tak je veľmi dôležité udržiavať dostatočný príjem tekutín. Inak totižto hrozí rýchla dehydradátacia organizmu a problémy s ďalšími nevoľnosťami.
Ďalej odporúčame udržiavať prísnu diétu. Tá by mala pozostávať zo stravy ako: suché hrianky / sušienkyslepačí vývarryžová kašabanány.
Vylúčiť by ste mali predovšetkým mastné pokrmy a jedlá náročné na trávenie (obsahujúce živočíšne tuky, mliečne výrobky, mäso).

Prevencia proti cestovateľským hnačkám

Ľudia cestujúci do zahraničia si s obľubou balia na dovolenky zdravotné prípravky na žalúdok aj ako prevenciu. Obľúbenými sú najmä:

  • Enterol – obsahuje S. boulardii (probiotická látka)
  • Natura Biotika – využíva silu piatich druhov vláknin: akáciová vláknina, psyllium, ibiš lekársky, brest červený, smrekovcová vláknina. Užívaním špeciálnych druhov vlákniny dokážeme aktívne pôsobiť na svoju imunitu, cholesterol a na zdravie tráviaceho traktu.
  • Masticha Active – obsahuje Chioskú mastichu (antibakteriálna látka) + S. boulardii (probiotická látka)

Cenné informácie od cestovateľov, ako užívať Mastichu Active:

1. Mastichu Active sa oplatí užívať preventívne počas celej dovolenky (S.Boulardii má schopnosť viazať na seba nepriateľské patogény prijaté z vody alebo jedla) aspoň 2x denne 2 kapsule (ráno, večer).

2.Užívanie Mastichy Active sa oplatí začať minimálne 3 dni pred cestovaním.