Bolesť žalúdka po jedle

31. júla 2020 Pavol Bojda Žalúdočné vredy, bolesti brucha

Bolesť brucha je jednou z najčastejších bolestí s ktorou sa vo svojom živote stretávame. Môže mať veľmi veľa príčin – od reakcie na jedlo, či na stres, až po signalizovanie vážnejších ochorení ako je alergia na niektoré potraviny, zápal žalúdka a podobne.

Bolesti žalúdka po jedle

Odhaliť príčinu bolesti brucha nemusí byť tak jednoduché. Môže byž sprevádzaná hnačkami, pálením záhy, kŕčami v bruchu alebo plynatosťou.

Väčšinu dôvodov bolestí brucha sme zhrnuli vo veľkom článku o príčinách bolesti brucha.

V tomto príspevku by sme sa chceli venovať špecificky tým bolestiam brucha, ktoré prichádzajú po jedle.

Bolesti žalúdka po jedle
Bolesti zaludka po jedle

Dôvodov na bolesti žalúdka, ktoré sa objavujú hlavne po jedle môže byť tiež niekoľko.

Niekedy je bolesť žalúdka reakciou na zjedenú potravu a na niektorú jej zložku, častým dôvodom bolesti brucha po jedle – hlavne ak je táto bolesť jednorázová – je prejedanie. Konzumácia veľkého množstva jedla v krátkom intervale zaťaží žalúdok natoľko, že ju nie je schopný stráviť a svoju preťaženosť hlási bolesťou. Táto bolesť zvykne pominúť, keď si oddýchneme, prípadne urýchlime trávenie napríklad probiotikami.

Ak bolesť opakovane prichádza iba po špecifickom jedle, dôvodom môže byť intolerancia na niektorú z jeho zložiek. Často sa vďaka takýmto príznakom odhalí – intolerancia na lepok, laktózová intolerancia, alergia na mliečnu bielkovinu alebo histamínová intolerancia. Skúste si preto odsledovať, či sa vám bolesť neobjavuje hlavne po konzumácii mliečnych produktov, či zvýšenej konzumácii lepku (vo forme napríklad pečiva, pizze a podobne…)

Intolerancia na lepok

Celiakia - alergia na lepok
Intolerancia na lepok

Intolerancia na lepok patrí medzi potravinové intolerancie, kedy ide o neobvyklú reakciu tela v tomto prípade na lepok. Odborne sa nazýva aj neceliatická gluténová senzitivita. Príznaky môžu byť rôzne, viac či menej závažné. Okrem bolesti žalúdka to môže byť aj nafukovanie, hnačka či naopak, zápcha, bolesti hlavy, svrbenie pokožky. Môžeme pociťovať slabosť, únavu, mozgovú hmlu a dokonca aj úzkosť až depresiu.

Prejavom intolerancie na lepok sa dá zamedziť. Zmeňte stravu tak, aby obsahovala kvalitné celozrnné potraviny bez obsahu lepku a vylúčte vysoko spracované potraviny – polotovary a fast food.

Predpokladá sa, že jednou z hlavných príčin vzniku intolerancií je narušenie rovnováhy črevnej mikroflóry (črevný mikrobiom) a poškodenie ochrannej bariéry črevných stien – syndróm presakujúceho čreva (leaky gut syndrome).

Najnovšie poznatky a prax poukazuje na dôležitosť zvýšiť príjem kvalitných probiotík a prebiotickej vlákniny. Znamená to zaradiť do jedálnička čo najviac druhov zeleniny, ovocia, obilnín, strukovín, orechov a semien. Zároveň odporúčame vlákninový komplex Natura Biotika, ktorý obsahuje až 5 druhov vláknin s s biologicky aktívnymi látkami a prebiotickým účinkom.

Laktózová intolerancia a alergia na mlieko

Laktózová intolerancia a alergia na mlieko sú dve rôzne diagnózy a treba k nim aj pristupovať odlišne. Čítajte ďalej.

Laktózová intolerancia – neznášanlivosť mlieka a mliečnych výrobkov – vzniká vtedy, keď organizmus nie je schopný stráviť mliečny cukor – laktózu. Znamená to, že tenké črevo netvorí dostatok laktázy (enzým, ktorého úlohou je štiepenie mliečneho cukru).

Čo sa stane, ak máme v tenkom čreve nedostatok laktázy a konzumujeme mliečne výrobky? Ťažkosti sa zvyčajne objavia do 2 hodín, u niekoho aj do 30 minút. Prejavov je niekoľko: kolikové bolesti v bruchu, pálenie záhy, kŕče, prelievanie obsahu brucha, škvŕkanie, zvýšená plynatosť a hnačky. 

Laktózová intolerancia sa môže začať prejavovať aj vo vyššom veku – ako dôsledok starnutia. Dôvodom je postupný pokles tvorby už spomínaného enzýmu – laktáza.

Dá sa laktózová intolerancia liečiť? Riešenie je jednoduché – bezlaktózová diéta. To znamená, že znížime príjem jedál a nápojov s obsahom laktózy. Bezlaktózové mliečne výrobky sú pre vás vhodnou voľbou. Sledujte si aj zloženie potravín, v ktorých sa laktóza môže nachádzať v “skrytej forme”. Ide najmä o slané, sladké pečivo, čokoládové a tukové polevy, muesli, zmrzlina, margarín, či dokonca údeniny.

Alergia na mlieko, presnejšie, alergia na mliečnu bielkovinu. V drvivej väčšine prípadov sa táto alergia prejaví v prvom roku života dieťaťa. Príčinou je hypersenzitivita – imunitná odozva organizmu na mliečnu bielkovinu. Alergia je závažnejším problémom ako laktózová intolerancia. Choroba sa môže prejaviť rôznymi príznakmi z oblasti trávenia, dýchania, ale aj ako kožné prejavy.

Dá sa alergia na mlieko liečiť? Najspoľahlivejším riešením je úplné vyradenie mliečnych výrobkov z jedálnička. Pozor, v tomto prípade kúpa bezlaktózových mliečnych výrobkov nie je riešením.

Prospešné pre vás môžu byť probiotiká bez obsahu mlieka a mliečnych bielkovín, ktoré majú (okrem podpory trávenia) aj pozitívny vplyv na imunitu.

Histamínová intolerancia (HIT)

Toto ochorenie (mylne vnímané ako potravinová alergia) je veľmi špecifické a má veľké množstvo prejavov. Dá sa povedať, že histamínová intolerancia sa u každého, kto ňou trpí, môže prejavovať inak. Niektorí pacienti opisujú hlavne vonkajšie prejavy (opuchy sliznice, upchatý nos, únava, kožné prejavy – svrbenie, vyrážky, fľaky, ťažkosti s dýchaním, búšenie srdca, kýchanie, bolesti hlavy, problémy so zaspávaním, nervozita, zmeny krvného tlaku). 

U iných sa HIT prejavuje tráviacimi ťažkosťami, napríklad bolesťou brucha, kŕčami, nafukovaním, hnačkami a podobne.

HIT býva často sprevádzaná aj celiakiou (autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém neznesie lepok) alebo intoleranciou na laktózu.

Medzi najčastejšie spúšťače a potraviny, na ktoré sú ľudia s histamínovou intoleranciou citliví, patria: paradajky, kapusta, ryby, syry, údeniny, tekvica, čokoláda a kakao, alkohol fermentované potraviny a mliečne výrobky.

Dodržiavanie histamínovej diéty je základom pre každého, komu bola HIT diagnostikovaná. Zoznam potravín, ktoré histaminikovi škodia, môže byť veľmi individuálny. To, čo je zle tolerované u jedného, môže byť v poriadku pre niekoho iného.

Histamín, ktorý prijímame v potravinách je exogénny. Telo si však vytvára aj svoj vlastný – endogénny. Problém nastáva, keď histamín nie je priebežne rozkladaný enzýmami DAO (diaminooxidáza) a HNMT (histamín-N-metyltransferáza) a nahromadí sa. Tento nadbytok spúšťa v tele už spomínané prejavy.

Všetko, čo potrebujete vedieť o HIT si prečítate v tomto článku.

Ideálnym pomocníkom môže byť výživový doplnok Herb Alerg, ktorý znižuje histamínovú nálož v organizme a zmierňuje nepríjemné prejavy. Má čisto prírodné zloženie a nemá žiadne vedľajšie účinky.

Produkt HERB ALERG obsahuje zložky, ktoré majú schopnosť stabilizovať aktivitu mastocytov/žírnych buniek (ide o bunky imunitného systému, ktoré obsahujú histamín). Herb Alerg zároveň podporuje vstrebávanie a využitie živín prijímaných z potravy a z dlhodobého hľadiska prispieva k regenerácii črevnej steny (pôvod intolerancií a alergií) → čím sa vytvárajú vhodné podmienky pre zvýšenie tvorby a aktivity enzýmu DAO, ktorý pôsobí v črevách (metabolizuje endogénny aj exogénny histamín).

Preto kým si nastavíte správny jedálniček, je vhodné skúšať a postupne zavádzať jednotlivé zložky potravy, aby ste si odsledovali reakciu vášho tela.

Aj pri histamínovej intolerancii je dôležitý príjem vlákniny. Jednou z príčin vzniku intolerancie je bakteriálna nerovnováha črevnej mikroflóry a syndróm presakujúceho čreva. Riešením môže byť prebiotický komplex Natura Biotika, ktorý obsahuje až 5 druhov vláknin s hojivým účinkom na sliznicu žalúdka a čriev. Jeho pravidelným užívaním sa postupne obnoví rovnováha črevnej mikroflóry a zároveň posilní zdravie a ochranná bariéra čriev.

Ak vás brucho bolí hlavne po jedle, môže to byť signál aj týchto ochorení:

Žalúdočné vredy

Pacienti so žalúdočnými vredmi často opisujú bolesť po jedle v týchto miestach: medzi rebrami, v strednej časti brucha. Bolesť sa objaví častejšie a výraznejšie, ak pacient zje niečo korenisté, pikantné alebo vyprážané. Paradoxne, po mliečnych výrobkoch táto bolesť ustupuje. To platí hlavne pre vredy v žalúdku.

Žalúdočné vredy
Žalúdočné vredy

Ak máte dvanástnikové vredy, bolesť zvykne prejsť po tom, ako sa najete a naopak pri žalúdočných vredoch – bolesť prichádza bezprostredne po jedle.

Ak je toto aj váš prípad a spoznávate sa v tomto popise, mali by ste sa dať otestovať na prítomnosť helikobakter pylori.

Táto nenápadná baktéria je vo viac ako 90% prípadoch zodpovedná za vznik vredových ochorení – žalúdočných a dvanástnikových vredov. Helikobakter pylori sa dá spoľahlivo vyliečiť – vybrať si môžete z prírodných možností liečby, alebo liečbu antibiotikami. 

Po preliečení helikobaktera sa vredové ochorenie zmierni a pri dobrej životospráve sa vredy zvyknú postupne zahojiť.

Chorý žlčník

Úlohou žlčníka je hromadiť žlč, ktorá rozkladá tuky. Ak je táto funkcia z nejakého dôvodu porušená, človeku sa objavujú bolesti a to hlavne po mastnom jedle. Bolesti sú silné, kolikovité a veľmi ťažko sa znášajú. Pri ochoreniach žlčníka sa bolesť objavuje aj niekoľko hodín po jedle.

Pankreas

Silné bolesti v okolí pupka, ktoré vystreľujú hore do oblasti brucha a prichádzajú veľmi rýchlo po jedle odkazujú na zlú funkčnosť pankreasu.

Pozor na signály zápalu pankreasu!

Ak sa vám stáva, že máte bolesti po zjedení niečoho mastného alebo po alkohole a tento príznak sa opakuje pravidelne, môžu to byť prvé signály chorého pankreasu. Postupne sa k nim môže pridať vracanie, chudnutie a riedka stolica. Vtedy je čas navštíviť lekára – vaše telo vám môže dávať najavo zápal pankreasu – pankreatitídu. Pri zápale pankreasu sa hromadia tráviace šťavy, ktoré nedokážu odtekať ďalej – do tenkého čreva a začnú rozožierať samotný pankreas. V ťažkých prípadoch môže toto trvať len niekoľko hodín do odumretia pankreasu, preto to netreba podceňovať.

Čo mám robiť, ak ma po jedle bolí brucho?

V tomto článku sme načrtli najčastejšie príčiny bolestí brucha po jedle. Sledujte svoje telo, kedy najviac reaguje bolesťou – či je to po konkrétnom jedle, alebo sa bolesť objavuje v určitých presných intervaloch. Tiež sledujte, či vás bolí brucho v oblasti žalúdka (medzi rebrami v hornej časti brucha), alebo kŕče pociťujete v iných častiach tela.

Na akútnu pomoc pri bolestiach brucha pomáhajú aj kvalitné probiotiká, napríklad Saccharomyces boulardii, ktoré v kombinácii s chioskou mastichou priaznivo vplývajú na zdravie žalúdka a čriev.

Trávenie je vhodné podporiť kvalitnou rozpustnou vlákninou, ktorá dokáže pomôcť metabolizmu v čase, kedy sa žalúdok trápi napríklad s nadmernou konzumáciou jedla, či alkoholu.

Ak je bolesť brucha po jedle u vás pravidelnou záležitosťou, radšej sa obráťte na lekára pre presnejšiu diagnostiku.


Masticha Active s jablčným octom

Balíček produktov vytvorený s cieľom podporiť trávenie. Jablčný ocot podporuje tvorbu tráviacich enzýmov, dopĺňa niektoré vitamíny a minerály a celkovo zlepšuje imunitu a trávenie. 

Dostanete ho ako darček.

Chioská masticha v produkte Masticha Active podporuje správnu činnosť tráviaceho traktu. S obsahom dvoch aktívnych kultúr – Saccharomyces Boulardii a L.reuteri DSM17648.